Sukralos är ett suverän sötningsmedel om du vill baka sött men undfly socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte jämt så enkelt att upptäcka rätt medel eftersom de olika varianterna har lite olika egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att inse hur man ska använda det på rätt sätt.

sucralose

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än massor andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används därför att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med många fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är också därför som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke överdriva användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är säker att använda och det särskilt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan å andra sidan vara besvärlig att finna i butiker men finns på webben på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så möjligen du rynkar på näsan och det är ej så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är också för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flera tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är gripande med xylitolen är att den inte bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även hämma tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn ej får öroninflammation!
Detta kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ideligen har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att förebygga detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en underlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker maskera med att tillsätta smakämnen. Åtskilliga sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar mixa åtskilliga annorlunda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål inte värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?

Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska spåna på att det icke hela tiden är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt om man får i sig för mycket.