Soda Stream Genesis – ytterligare en enastående kolsyremaskin

Soda Stream Genesis är en av Soda Streams populära kolsyremaskiner. Den har samma funktioner som den klassiska Jet-maskinen, men modernare samt mer slimmad form. Bortsett från Genesis så marknadsför Soda Stream just nu den enkla och klassiska Jet, pingvininspirerade Penguin – den enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och Pure som står för stil och komfort.

Soda Stream var först i världen med att producera kolsyremaskiner för hemmabruk, redan 1903 tillverkades den första förlagan som sedan såldes till fina hushåll runt om i England. Under 1950-talet började sodastreamers säljas kommersiellt och under 80-talet kom den riktiga boomen. Samtliga hippa hushåll ville plötsligt lägga vantarna på en egen sodastreamer och bubbliga drycker av olika slag experimenterades fram i köken.

sodavatten

Kolsyrat bordsvatten är idag mer eftertraktat än någonsin och vi släpar hem tunga backar samt flaskor från affären. Det kan tyckas lite onödigt när man idag, för en tämligen billig peng, kan investera i en egen kolsyremaskin och därmed ständigt ha tillgång till kolsyrat vatten utan att ens behöva tänka på att handla och släpa hem det.

Det ironiska med släpandet av läsk samt kolsyrat vatten är att oavsett vad det är man köper med sig hem så består det till minst 90 procent av rent vatten. När vi har tillgång till ett av världens renaste vatten omedelbart i våra kranar så känns släpandet än mer onödigt.

Om man uppskattar sitt bordsvatten smaksatt så finns det idag en hel del olika aromer man kan testa. Aromhuset har framställt bordsvattenaromer i 35 år och har lyckats med konsten att tillverka goda aromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. De har 16 smaker i sitt sortiment och hos allt-fraktfritt.com kan man beställa dem och få dem levererade direkt hem i brevlådan.

Sonjo är ett annat företag som tillverkar både läskkoncentrat samt bordsvattenaromer. De har 30 annorlunda koncentrat varav sju är sockerfria. Sonjo erbjuder smaker som är svåra att få tag på bland andra märken, däribland originalessensen för Champis.

Soda Stream tillverkar naturligtvis sina egna läskkoncentrat samt vattenaromer och Aga, som marknadsför Soda Streams dominerande konkurrent Wassermaxx, likaså. Dessa koncentrat är möjligtvis en aning lättare att få tag på ute i handeln, men genom webben brukar man kunna finna även de lite mer sällsynta produkterna.

Genom att använda sitt kranvatten och själv tillsätta smaker och kolsyra så hjälper man till att bidra till en renare värld. Transporterna av allt smaksatt vatten över Sverige och resten av världen skapar massor av miljöskadliga avgaser och allt avfall efter tomburkar och flaskor är onödigt. Med hjälp av en egen Soda Stream Genesis så återanvänder man sina PET-flaskor massor av gånger innan de behöver bytas ut.

En kolsyrepatron från Soda Stream (Alcojet) eller Wassermaxx (Aga) rymmer 425 gram kolsyra vilket räcker till runt 50 liter vatten, lite beroende på hur mycket kolsyra man vill ha i. En ny gaspatron kostar runt 250 kronor, men när ens patron är slut är det billigare att byta in den mot en ny, vilket går på under hundralappen. I en Soda Stream Genesis funkar Soda Streams egna Alcojet-patron exakt lika bra som en från Aga.