Soda Stream Design – den stilrena designen

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer normalt med två PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers utbud, möjligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, samt slutligen Sodastream Pure – Stil samt komfort.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för omkring 600 kronor, inberäknat PET-flaskor och gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inklusive ett par glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man design och fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga bolag när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den största konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i omkring samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx säljer också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister på kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av exakt samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är likadan – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar bägge kolsyrepatronerna lika fint.

Det är ganska lätt att hitta kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan hitta sodastreamers i samtliga elektronikaffärer samt större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligen också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de även byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att införskaffa nya ständigt. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en god investering om man uppskattar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan även för miljön. Tunga transporter kör varje dag runt på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Dessutom slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många annorlunda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är benämning på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat jämt färskt samt nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.