Ska du avfukta med salt, välj kalciumklorid

Detta salt erbjuder flera bra fördelar och effekter. När en båt ska vinterförvaras på land eller ett förråd ska avfuktas kommer saltets avfuktande effekt utnyttjas. När man behöver en bra torrboll så kan man förstås köpa en färdig variant men det finns också många som väljer att fylla på en tom boll med kalciumklorid, eller att helt enkelt göra egna torrbollar genom att använda sig av salt, en hink, och ett durkslag.

bege

Hur fixa en egen torrboll med kalciumklorid till någon verkningsfull avfuktning?

När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. En del blandar ihop begreppen och tror att vanligt vägsalt ska fungera bra, men det gör det icke. Om du av misstag köper natriumklorid att fylla din torrboll med blir resultatet inte bra.

Man måste alltså köpa kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som också kan fungera för avfuktning på ett effektivt vis. När du ska köpa detta salt ska du tänka på att det inte är en vanlig liten hushållsförpackning du behöver så då blir priset en känslig faktor. Det kan bli svårt att hitta en lokal butik som har rätt sortiment av saltet och de mängder du behöver.

Om du ska göra en hemmagjord torrboll ta ett tygstycke stort nog för 10 kilo salt, gör en boll av det och knyt ihop innan du hänger upp den. Det samlas fukt i bollen, så placera en hink under som samlar in droppet. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.

Kanske måste det utrymme du vill avfukta ha flera torrbollar för att få en effektiv avfuktning. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.

En förmåga till som kalciumklorid används till kan vara som smaksättare.

Men när kalciumklorid används som smaksättare måste det vara salt av livsmedelskvalitet.

Detta salt har då beteckningen e509. Detta salt är extremt salt och det används på lite olika sätt. Ett ganska okänt användningsområde är som bryggsalt vid ölbryggning.

Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.

Både när man vill använda kalciumklorid saltet att göra torrbollar eller använda det med livsmedel är det en bra idé att köpa det på nätet online. Online hittar man saltet till bästa priserna och med bra kvalitet.

Du kan hitta saltet med livsmedelskvalitet i hembryggbutiker eller på nätet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller då och då på Tradera.