Så får du nyttigare grönsaker med hjälp av mjölksyra

Numera så kan man mjölksyra köpa på internet och det är alls inte särskilt svårt att ordna med mjölksyrade grönsaker till middagen. Anledningen till att så många väljer att syra grönsaker är att detta är bra för våra magar. Med mjölksyra vegan så kan man likaså kringgå att förtära animaliskt och likväl ta del av det som man annars hade fått i mejeriprodukter.

Vad är egentligen mjölksyra och hur framställs den?

Den som undrar “vad är mjölksyra?” kan få intrycket av att det här är en syra som man får från mjölk men så är det inte. Det rör sig om en karboxylsyra som därutöver är mycket betydelsefull inom biokemi.

mjölksyra

Det var den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele som upptäckte syran i sur mjölk år 1780, och i början av 1800-talet så såg Jöns Jacob Berzelius och mjölksyran även uppkom i muskler då de utsattes för kraftig möda.

Du vet antagligen hur det känns att springa ett långt lopp när musklerna börjar frambringa mjölksyra. Detta är icke behagligt men det är heller inte farligt. Det är L-mjölksyra som uppkommer i våra muskler, och när man anstränger sig hårt så kan det bli så att kroppen inte hinner få bort syran från musklerna vilket leder till större ansamlingar som kan kännas av.

Man kan få L-mjölksyra och D-mjölksyra genom att låta Lactobacillus bakterier fördärva mjölksocker. Det är just den här bakterien som får mjölk att härskna och som har gett syran sitt namn.

Men mjölksyran som finns i mejeriprodukter har inte skapats med surning. Numera så tillsätter man syran som man har framställt från melass, potatis eller majs. Det är därför som syran är en helt och fullt vegansk produkt som också veganer kan använda sig av.

Varför använder man sig av tillsatt mjölksyra i mejeriprodukter?

Det kan ju verka en aning märkligt att man tillsätter den här syran i mejeriprodukter men faktum är att det är detta som skänker oss den fina tjocka konsistensen på produkter som filmjölk och yoghurt. Mjölksyran koagulerar kasein proteiner så att man får den vackra konsistensen.

Man kan även använda sig av den här syran i syftet att konservera föda (genom att reducera pH så lågt att bakterier ej överlever9 och när det rör sig om ett konserveringsmedel så har det beteckningen E270.

Som behandling efter en lång antibiotika kur

Om man har gått på antibiotika under en längre tid så kan det bildas obalans i kroppen och man kan behöva ladda på med goda bakterier återigen. Här är mjölksyran riktigt bra och den finns i hälsoprodukter såsom tabletter med probiotika. Faktum är att man kan säga att probiotika och mjölksyran är samma sak.

Men man måste ej ta tabletter då man själv kan handla koncentrerad mjölksyra och använda denna att syra grönsaker med. Mjölksyrebakterierna som man får i sig är riktigt bra på att skapa en miljö i våra slemhinnor som andra farliga bakterier icke trivs i.

Det har även visat sig att mjölksyrabakterierna kan hjälpa vår kropp att ta upp mer av de vitaminer samt mineraler som vi behöver. Ifall man syrar grönsaker så kommer de viktiga bakterierna att finnas kvar. Då man inte värmer upp maten som vid allbekant tillagning så dödar man inte den viktiga probiotikan.