När våren kommer kan man bli tvungen att rensa mossa

Det finns de som beskriver mossa som mjuk och bedårande, och visst, om man tänker sig fina John Bauer teckningar och djupa skogar så kan det väl vara vackert med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det relevant att tänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

utvattningsbom för vattenkanna

Ska man eliminera mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För flera så är det alldeles självklart att man ska eliminera mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha nätt gräs så tvingas man eliminera mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att råda eftersom detta är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring och påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan förstås också arbeta med moss-riv men om man inte börjar med att främst tillintetgöra mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara svårt att segra mot mossväxten. Man måste döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man enbart den.

Vill du ha ett vackert gräs så ska du eliminera mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte bara i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga somliga ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Mer tips här järnsulfat mot mossa.

Då man ska vårda andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är troligen det bästa. Järnsulfat tak mår förträffligt av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även om de annorlunda mossmedlena innehåller detsamma, alltså järnvitriol samt vatten, så kan de ha lite annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det intelligent att kora en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa arbete beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli mödosamt att röja mossa och har man en ohanterlig vattenkanna så är det heller inte så behagligt att fördela järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att handla billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat fort.

Samt en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet samt vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att behandla på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att förbereda arbetet på rätt sätt. Tänk på att nyttja skyddsglasögon under behandlingen.