Mossrivare till mossa I gräsmattan?

I kampen mot mossan så kan man slutligen känna att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man spendera för en mossrivare och lunka runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den ultimata metoden och I synnerhet inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

spridarramp för järnsulfat

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att kora bort rivaren är att den faktiskt kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp samt fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan ska man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man måste förvalta och laga för att det inte ska alstras fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt oattraktiv ut under flera säsongen framöver. Mer information: På denna sajten järnvitriol pris.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att döda mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därnäst så kan du gödsla och lägga fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du säker på att ha rätt pH för en fulländad gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att till fullo av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att därpå se till att framställa en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som anser att det är roligt att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självklart fortskrida med detta. Men sanningen är kanske ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk och tillbehör finns i stort utbud på allt-fraktfritt.se