Med bra takrengöring så håller man taket och huset friskt längre

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara krångligt. Men man måste förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så relevant att hålla rent på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan resultera I att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara gott att vara medveten om att man rentav kan komma långt med lite Bensaltensid alternativt Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man också då och då (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp och Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk och mixa själv bensaltensid och vatten för att sprida på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men det här är icke så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är knappast så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit över marken med blandningen som man vill sprida på taket. Detta innebär förstås en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så måste man även tänka på hur man sprayar dän den döda mossan samt annat lort. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju ej så bra. Därför låter många mossa och påväxt regna dän.

Tänk på att skaffa god utrustning så att du kan jobba säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur ofta ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid alternativt Fulstopp tak en gång per år så kanhända man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grepp. Ofta varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Länk till mer detaljer

Man kan ju inte yttra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man möjligtvis har en enorm tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis tillvarata tid.