Kolsyremaskinernas vinnare heter Soda Stream Design

I ett Soda Streamer test som tidningen Råd & Rön genomförde i nr 10 2007 stod Soda Stream Design som vinnare. Man menade att Soda Stream Design var dominerande sina övriga medtävlande både vad gällde utformning och användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och möjligtvis är det därför försäljningen av kolsyremaskiner ånyo tagit väldig fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då alla trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men också de som själva vill prova fram smakligt bordsvatten och läsk. Med olika aromer och essenser kan man framställa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är tämligen stort.

Soda Stream gör sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Om man letar lite mer så finner man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a framställa goda bordsvattenaromer utan vare sig socker eller sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att framställa originalsmakessensen Champis bland många andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock innehåller en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är roligt och att kunna göra det och samtidigt uppleva att man utför en prestation för miljön känns härligt. När det gäller smakerna så finns det, som ständigt, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att producera sitt eget Soda Streamer test och upptäcka sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en lyxig attiralj i rika hushåll, men under 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hem. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan handla i dag. Konceptet är tämligen enkelt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därpå släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler handlar egna kolsyremaskiner tillkommer även fler och fler producenter, Soda Stream leder visserligen ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och strider om kunderna med hjälp av olika designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är till exempel den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast alternativt metall, och det är en karakteristisk detalj som massor kunder uppskattar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer oftast från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna åter till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar runt 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i bekantskap med vatten, det är de små bubblorna som läskar så skönt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern definitivt låg på topp-fem-listan.