Kolsyra åt din Soda Streamer med hjälp av Alco2jet

Samtliga Soda Streamers på marknaden levereras idag tillsammans med kolsyrepatronen Alcojet alternativt Alco2jet. Med gas i det här fallet menas givetvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även om det mesta av det inte är drickbart. Samtliga jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är sannerligen inget undantag. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

smakaromersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

I Sverige är vi bortskämda med mycket fint och rent vatten, därutöver har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Fastän ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt kanske läsk. Oavsett vilket man brukar köpa så ska man känna till att det man handlar består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundtals jorden – runt för att avnjutas i våra hushåll. Dessa transporter medför en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att ta tillvara på vårt fina vatten och samtidigt slippa bidra till miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att avstå från varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och erhålla samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man handlar i affärerna.

Om man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man bara den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men dessutom andra företag har tagit fram goda läskessenser och bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att producera aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de består av någorlunda mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut och erbjuder aningen originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en populär tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs en aning fräschare, lite friskare och lite mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på konstgjord väg var på 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har likadana behållare på 425 gram kolsyra som funkar till samtliga moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man handlar en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.