Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubben är eventuellt vårt allra mest älskade sommargodis, ihop med grädde alternativt glass en varm sommardag finns det inget som kan konkurrera. Vi odlar, plockar samt köper dessa röda små juveler med mycket möda och ibland ganska dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än enbart den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man normalt tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre olika kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron samt Europeiska parksmultron som man på 1700-talet odlade fram denna hybrid som hastigt blev populär och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev snabbt en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en uppenbar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna åt mycket. Självklart är de otroligt goda att äta endast som de är, med lite socker på, tillsammans med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är också poppis att placera på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser härligt somrigt och lockande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet tillsammans med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.

Aromhusets essenser består av inget socker och inga sötningsmedel, därtill är de helt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter bara några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuv smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom till en liter kolsyrat vatten, men man kan självklart ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset består av 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas också åt övrigt. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och övrigt gott så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med Aromhusets essens, likaså är det smakligt i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.