Järnvitriol fasad alternativt tjärvitriol, vilket kommer att funka bäst?

Då man bygger ett nytt hus eller kanske en carport så kan man tänka en aning på hur man ska behandla det trä som man använder. Massor väljer att behandla med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat samt vatten. Men det finns även tjärvitriol som kan följa med vissa fördelar.

köpa järnsulfat

En fin färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får flertal att välja att behandla träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man bruka sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att inhandla en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att växla i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur föråldrat det är. Man brukar förespråka att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för ultimata resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att prova på en oberoende bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att få. Det blir ju en aning besvärligt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man måhända måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än förtjusande kulör på huset

Men nu är det självklart så att flera vill få mer än attraktiv färg på huset. Med järnvitriolen så får man inte mycket mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst beskydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan få lite olika svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hedra järnvitriolen till skyarna av förståelig anledning så det gäller att tänka till själv före man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Det här är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera olika sätt därhemma. Beroende på ifall man ska processa med järnvitriol fasad själv eller ifall man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Klicka här för mer detaljer järnsulfat mot sniglar.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och annat som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt före målning. Den som är osäker kan självklart anlita yttre hjälp.