Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

Dextros brukar tjäna som en väsentlig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

brygga

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en bestående debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt en aning annorlunda synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann inte spelar någon roll. jäsa cider bryggsocker.bryggsocker strösocker.

Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och substituera med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod också kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undfly att blanda på känsla.