Hur funkar det att använda järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att processa gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till för att processa och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

ejektordunk

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall överlägga är hur man ska genomföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som tycker om den färg som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas mixa till den färdiga färgen. Man måhända får addera såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor mängd. Det är viktigt att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också relevant att rusta arbetet på rätt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är likaså att förespråka.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en komplett produkt så kan den ha en försiktig stickande lukt men den ska inte vara farlig.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker såsom behandling av mossa i gräsmatta samt på tak och dessutom inom medicin. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att förekomma en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det sannerligen intet att oroa sig för. Med ett lager av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Vill Du veta mer Klicka Här mossa på stenplattor.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det faktiskt flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att köpa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att det här är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Ett tips kan vara att börja med att testa på en träbit för att vara fullständigt införstådd med den färg som man kommer att få före man ger sig på en hel möbel eller ett golv.