Håll dig frisk genom att hålla en jämn vätskenivå

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på endast några dagar ifall hon inte får i sig denna livets förfriskning.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – förutom den vätska vi får i oss genom maten. Om man svettas mycket, är aktiv, stressad, är i varma klimat el. dyl. så tvingas man inta ytterligare mer än så. Få inser vikten av det och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man jobbar är det inte alltid så enkelt att minnas vattnet, antagligen känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga och viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare samt mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre resistent mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man antagligen ser sig själv som en person med låg energi och bristfällig kompetens att få saker uträttade. Man vill gärna ta det lugnt och slippa anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, särskilt när man tänker på att lösningen är så lätt. Det är ju enbart till att inta mer vatten.

Vätskeintaget ska vara utspritt i flera mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att inta vatten kontinuerligt. Den gör det även aningen roligare och godare att dricka – särskilt ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet jämt ska kännas friskt och kyligt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är en aning smaksatt. Man har länge kunnat hitta bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med massor av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad typ – samtliga fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått rejäla framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för lätt dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet så kommer varenda personal ha lättare för att komma ihåg att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.