Gott vatten på jobbet vinner alla på

För att överleva måste vi dricka vatten. Människokroppen utgörs till mellan 60-80 % av vatten och vätskenivån tvingas fyllas på oerhört kontinuerligt då den jämt sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på utgörs till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av just denna orsak.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en markant del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt mycket. Eventuellt stressar vi, vilket faktiskt gör att vi förbrukar mer vatten, och flera är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten smyga sig på.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerläskeblaskvichy vattenmineralvatten

Trötthet, matthet, slöhet, försämrad koncentration och lätt huvudvärk är ofta tecken på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi antar skänker oss ork – leder snabbt till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt effekt i det långa loppet. Om man inte dricker tillräckligt med vatten så blir man även mer öppen för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls skänker goda effekter på både lång och kort sikt.

Det börjar Sveriges arbetsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på jobbet. En vattenautomat är mycket mer lockande än en ordinär kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar lagom kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och fylla på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten samt en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet skänker många en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker tillfredsställande i mun och hals. Det är bara att se till handeln så är det glasklart att vi svenskar minsann har lärt oss att älska våra bubblor.

En annan tydlig trend när det gäller vatten är det enorma intresse vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget annat land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi gillar smak och läskande bubblor, men vill finna hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB säljer aromer för kolsyrat vatten via varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker samt sötningsämnen, men är på samma gång rika på smak. De har blivit mycket populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten och hemkolsyrat. Det finns ungefär 20 annorlunda smaker, samtliga noga framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är avsedd att användas ihop med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en speciellt framtagen pump. Denna pump gör doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet blir intresset för mindre, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl härlig stämning som höjd prestationsförmåga samt långsiktig hälsa hos samtliga som arbetar.