Goda efterrätter och eget godis med salmiak i pulverform

För en del så är det komplicerat att gå för lång tid utan lakrits och man kan nog säga att detta är ett godis som är ganska typiskt för svenskar. I andra länder så är det icke varje gång så enkelt att hitta det salta lakritsgodiset så ska man ut och färdas så kan det vara klokt att ta med sig en aning godis alternativt kanske salmiak i pulverform så att du kan tillreda ditt eget godis.

salmial

Vad är salmiak och vad kan det användas till bortsett från godistillverkning?

Det är betydelsefullt att begripa att salmiak inte är samma sak som lakrits men att salmiakpulver vanligtvis är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och detta ämnet använder man därför att få den salta smaken men faktum är att det har otaliga andra användningsområden. Salmiak fungerar eminent som rengöringsmedel.

Då man först började framställa ammoniumklorid så ville man använda det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler spännande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan eliminera syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak och lakrits är samma sak?

Nej, man kan verkligen ej säga att detta är samma sak! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är mycket lyckad och salmiaksalt är känt för att skänka en så aptitlig smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som visserligen också är populärt men en fullkomligt annan sak.

Numera så är det mycket vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Om man ska göra nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man ska tillägga en nypa lakritspulver. Detta är inte salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart också vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och det här pulvret är enkelt att få tag i. Man kan inhandla det online till ett bra pris (ofta på allt-fraktfritt.se samt Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det väldigt som med fördel kan smaksättas med det.

Finna bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av alla goda efterrätter och det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att köpa pulvret bara för att testa. Kola, lakritslantar, hallondessert… detta är blott några exempel på sådant som blir vansinnigt gott då man blandar i salmiaken.

Nätet är fullt av fina tips och goda recept som är enkla att följa. Har man bara ett grundrecept så kan man för det mesta ge det hela en saltlakritstvist genom att tillsätta salmiakpulvret. Det är icke invecklat och något som sannerligen leder till efterrätter och godis som är lite avvikande.
Klicka nu för mer fakta från salmiaken.se.

Tänk på att icke överdosera. Man vill definitivt icke få för mycket av den salta smaken som otvivelaktigt är bra men som kan ta över ifall det blir för mycket. Följ receptet noga samt testa dig fram med mindre mängder ammoniumklorid då du håller på att bilda ditt eget saltgodisrecept.