Få ledning inför valet av kolsyremasin genom att läsa ett Wassermaxx test

För att få bättre inblick I vilken kolsyremaskin som ska väljas så kan man läsa några Wassermaxx test. Wassermaxx har flera skilda modeller ute på marknaden där den billigaste startar på runt 500 kronor. Sodastream kallas Wassermaxx stora konkurrent och är också det märke som flest personer associerar med konceptet att kolsyra vatten hemma. Sodastream var först av alla med en kolsyremaskin för hemmabruk för över 100 år sedan.

På 70- och 80-talet var det enormt populärt att skaffa en kolsyremaskin och flera minns än idag Sodastreams slogan «Get busy with the fizzy» som hängde med i många år. Man smaksatte sitt bubbelvatten och gjorde egna läskedrycker, experimenten var otaliga.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

Av någon anledning avtog intresset för sodastreamers under 90-talet, möjligen blev det mättat under tidigare årtionde. År 1998 köpte det israeliska företaget Soda club upp det stora varumärket Sodastream och 11 år senare – nämligen 2009 var det Wassermaxx tur att slå sig samman med den andra jätten. Därför är idag samtliga dessa tre varumärken ägda av samma bolag och producerar förhållandevis likvärdiga produkter. Sodaclub och Sodastream är detsamma rakt av, enbart under skilda namn i annorlunda länder.

Varför Wassermaxx har blivit så stort är att de hela tiden har erbjudit enastående produkter till något lägre priser än Sodastream. Om Sodastreams billigaste kolsyremaskin har kostat 600 kronor så har Wassermaxx kostat 500. Utseendemässigt påminner de om varandra och funktionerna är mestadels desamma.

Det finns massor av Sodastream samt Wassermaxx test på internet, både i skrift och som videor på t ex Youtube. För somliga är dessa test en tämligen bra vägledning i djungeln av kolsyremaskiner.

Till sin nya Wassermaxx får man mestadels med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx här i Sverige, och en alternativt två PET-flaskor. Med en Sodastream får man med deras egen gaspatron som går under namnet Alco2jet. Båda co2 cylinders innehåller samma mängd kolsyra, behållarna har därtill samma storlek och samma typ av ventil. Det enda som i själva verket skiljer dem åt är etiketten. När man har använt upp sina 425 gramkolsyra, som var gaspatron innehåller, så lämnar man åter den tomma co2 cylindern hos sin återförsäljare och får en fylld för ca 89 kronor. En ny kolsyrepatron kostar över 200 kronor. Varje gaspatron med 425 gram kolsyra räcker till ca 50 liter vatten.

Fastän kolsyremaskinernas storhetstid under 80-talet så är det nu på 2000-talet som konceptet säljer bättre än någonsin. I tider då samtliga vill unna sig smakligt bordsvatten, med smak och bubblor, fräscht mineralvatten alternativt smaskig läsk, så inser allt fler att det är bättre ur både ekonomisk- samt miljösynvinkel att göra sin egen favoritdryck hemma. Man slipper släp och kånk med flaskor till och från affären och man bidrar inte till alla miljövådliga gaser som släpps ut när buteljerade drycker transporteras landet – och världen – runt.

Det är inte enkelt att känna till vilken kolsyremaskin man ska lägga pengar på, somliga vill ha något billigt men pålitligt, medan andra lägger enorm vikt vid attraktiv design samt tuffa attiraljer. Genom att ta det av ett Sodastream eller Wassermaxx test så kan letandet bli lite lättare.