Ett billigare alternativ till Soda Stream heter Sodamaker

Som ett budgetalternativ till de ledande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron och vanligen också en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer utgift för en kolsyrepatron på 198 kronor, och ytterligare 49 kronor om man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det gäller huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika snygg som en dyrare modell, men att den utför jobbet och kolsyrar vatten helt okej. Hur pass hållbar den är, är svårt att säga.

Vi är flera idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor samt burkar från affären är tröttsamt. Men en personlig kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har hela tiden tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan skänka bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar runt 89 kronor. Gaspatroner från Aga och Sodastream är både tillförlitliga samt lätta att få tag på, dessutom håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns även andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan också gå under namnen co2 cylinder alternativt gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den små bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa mindre bubblor som kittlar så härligt på tungan när vi dricker läsk eller mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man själv fastslå vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och framställa sin egen läsk istället för att handla färdiga produkter bidrar man även till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, samt förpestar luften och vattnet som är så centralt för allting levande. Dessutom blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av avfall.

I Sverige har vi väldigt rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de bästa flaskvattensorterna på marknaden. Vi har dessutom, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överflöd av vatten, så detta är sannerligen något att ta vara på.

Bäst av allt är att detta kranvatten är drygt 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi handlar i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så trots att det medför en utgift att skaffa en kolsyremaskin och ibland fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, om man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det på en gång dyrare då läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att göra sin egen läsk med hjälp av en Sodamaker alternativt annan kolsyremaskin är, förutom bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.