En tratt är bra i många situationer

En tratt kan behövas när vätska hälls över från en behållare till en annan. Åtminstone så underlättar en tratt och risken för spill blir mindre. Alltemellanåt är vätskorna dyrbara och då vill man ogärna spilla. Till exempel kan det handla om att hälla över bensin till en bensintank, till exempel tanken till båten. Brygger man drycker av olika slag hemma vill man ju inte gärna heller spilla. Att brygga till exempel vin eller öl hemma kan ju vara någorlunda kostsamt både ekonomiskt och tidsmässigt, och då vill man ta vara på dropparna.

En tratt beskrivs som en konformad attiralj med en större öppning i ena änden och ett avsmalnande rör i andra. Vätskan häller man ner i den större öppningen. Typiska material på trattar är rostfritt stål eller plast.

Och att tratten blir smalare och övergår i ett rör innebär att det självfallet blir lättare att rikta där man vill att vätskan ska hamna. Mestadels vill man använda en tratt när vätska ska överföras till en behållare som har en liten mynning.

I köket används tratten flitigt. Den kan vara funktionell när man ska koka saft alternativt hälla upp ingredienser. Emellanåt kan det vara tufft att komma åt med tratten. Då kan man köpa till ett slags böjbart förlängningsrör, men i många fall ingår sådant tillbehör när man köper en ny tratt. plasttratt.

glastratt