Bra Soda Stream reklam har skapat ett starkt varumärke

Soda Stream reklam har verkligen ökat de senaste åren. Folk handlar mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman med namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin innovation och snart kunde han saluföra sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och fortfarande idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma benämning.

Fastän kungahuset och andra nobla hushåll hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, omkring samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå sakta. I ett efterkrigseuropa hade flera människor säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i massor och ännu idag förknippas vanligtvis kolsyremaskiner i allmänhet, samt Soda Stream särskilt, med 70- och 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte endast för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker kolossal och vi är många som har släpat otaliga tunga flaskor samt backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, enbart för att tvingas bära tillbaka tomflaskorna för återvinning efteråt.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt felaktigt miljötänk. Samtliga dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Samtliga utsläpp från lastbilar samt andra fordon kan undvikas, ifall man upphör handla buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi älskar vår kolsyra, samt en smaksatt Ramlösa alternativt Loka är ju godare än normalt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller bra och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med hjälp av en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med en aning aromer kan man ta fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man personligen kan avgöra hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort sortiment av smaker. Är man mer inne på läsk så tillverkar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större utbud på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De tillverkar liknande produkter och när Wassermaxx vinner på lite lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn och sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och framgångsrik Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har sannerligen varit verkningsfull, och den håller än idag.