Bra gödning med blodmjöl som skrämmer djur

Namnet kan låta en aning obehagligt men den som har en trädgård känner till att blodmjöl är en briljant produkt på så massa olika sätt. Har man problem med rådjur samt kaniner som tar sig in i trädgården och äter tulpaner, rosor och annat så kan man testa att avskräcka med en blodmjölsblandning.

Man framställer blodmjölet från blod som kommer från slakthus. Det här blodet är fullt av protein samt lättlösligt kväve. Pulvret passar fint som gödning till växter såsom sallad, spenat, kål och olika lökar. Även buskar och träd mår bra av den här typen av gödning.

blodmjöl

OBS: handla en livsmedelsgodkänd produkt ifall du skall gödsla grönsaker du sedan ska äta. Då är järnet samt andra nyttigheter av likadan kvalitet som det pulver man använder till järntabletter och andra kosttillskott. Till prydnadsväcter kvittar det, en teknisk trädgårdskvalitet går bra.

Blodpulver används ofta som kosttillskott till hundar (finns på brahund.se) som behöver mer järn. Men pulvret kan också funka avskräckande på rådjur, kanske till med bättre än vad det vanliga blodmjölet gör!

Använd benmjöl samt blodmjöl som ett smart komplement till varandra

Det rekommenderas ofta att man använder sig av både blodmjöl och av benmjöl då man vill få fin gödning i trädgården. Benmjölet har inte lika mycket kväve som blodmjölet men å andra sidan en hel del fosfor vilket är bra. Benmjölet är bra som växtnäring till skilda typer av växter och blodmjölet är speciellt bra till grödor som behöver snabbare näring.

Få till effektiv rådjursavskräckning med blodmjölet

Ifall det är så att Bambi ofta kommer på besök och mumsar i rabatter och på unga fruktträd så tvingas man göra något åt detta. Blodmjölsblandningar kan ge verkningsfull rådjursavskräckning eftersom rådjuren inte gillar blod-lukten.

Man kan göra detta på lite annorlunda vis. Dels så kan man helt enkelt fördela ut mjölet över rabatter och runt träd som ska skyddas och dels så kan man göra en blandning med (eller utan) ammoniak som man häller i en burk med hål eller doppar en påle i.

Burken eller pålen kan man därefter ställa ut bland buskar och i rabatter för att på så vis skrämma bort rådjur såväl som kaniner och harar som kommit därför att äta frukost, lunch och middag.

Det är inte svårt att göra en blandning med vatten (och ifall man vill med även ammoniak) men tänk på att detta är en smet som luktar riktigt dåligt. Även människor kan bli avskräckta! Om det regnar så kan man behöva repetera proceduren efter några veckor eftersom lukten då kan ha försvunnit med regnet.

En stor fördel med den här avskräckningstekniken är att den är tillförlitlig för människa och djur. Därtill så är det känt att det här fungerar bra. Man behöver således inte försöka förgifta rådjuren, skjuta av dem eller utföra annat som kan störa grannar och andra djur som man inte störs av.

Det är heller inte speciellt dyrt att införskaffa blodmjöl (finns bla. på allt-fraktfritt) samt andra ingredienser som man kan behöva för en riktigt illaluktande blandning. Klicka på denna länk för tillkommande information från allt-fraktfritt.se. Man kan ju starta med att ställa ut käppar med oasisbitar för att därpå fylla på med mjöl. Med tiden lär man sig hur man håller rådjuren borta.