Bli av med mossan på dina stenplattor på bästa sätt

Stenplattor som har täckts av mossa ser ej alltid så fina ut. Det är ju icke nödvändigtvis så att alla anser att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns bra anledning till att röja mossa på stenplattor om man vill ha en förtjusande och mysig trädgård. Med bra mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Innan du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det viktigt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat och vatten för att efteråt tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Därjämte kan det påverka plattorna.

Börja med att organisera hur du ska döda mossan och därefter få bort den, och arbeta sedan steg för steg för verkningsfull borttagning av mossa från stenplattor.

Avlägsna mossa på stenplattor med god mossbekämpning och korrekt inställning

Bra mossbekämpning innebär att man dödar mossan som finns på plats samt skapar en miljö där den inte längre trivs lika bra. Det är för det mesta så att man ser mossa där det är ont om näring och det är därför som man kan stödja gräset genom att gödsla redigt under vår samt sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla rent och göra det komplicerat för mossan att komma tillbaka. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du skall lägga i trädgården. En ren och slät yta är icke lika lockande som ett poröst material med flera ihåligheter.

mossa i gräsmattan

Tänk korrekt från start men misströsta ej ifall du nu tvingas röja mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter samt ojämnheter. Det går att få bort mossväxten med järnsulfat och vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Anta att du kan vinna över mossan och du kommer att vinna!

Viktigt att tänka på ifall du ska arbeta med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är icke levande så vill man förstås spola bort den och det kan man lätt utföra med en högtryckstvätt. Men man ska vara försiktig då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan medföra att mossan sprutar åt alla håll så skydda ögon med ett gott ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan också fördärva stenar av poröst material. Ifall du skapar ojämnheter så skänker du ju bättre grogrund för annalkande mossa så jobba hellre sakta och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Vanligtvis är det en god ide att köpa en platt-tvättare som finns som tillbehör till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte säkert att man kan avlägsna mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor ger goda resultat, men beroende på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva upprepa behandlingen några gånger. Klicka här nu för mer information mossa i gräsmattan vad göra.

Detsamma ifall det är ljusa plattor och man inte kan tillämpa järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid eller Fulstopp. Alla preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner inte för alltid men man kan hålla den i schack via regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig och naturen men som hatas skarpt av mossan.