Bli av med mossan med hjälp av en mossrivare

Nej, man kan inte få dän all mossa som finns i trädgården med mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva bort med en maskin som är till för gräsmattan och följaktligen så kan det vara klokt att betrakta en lösning som kan klaffa universellt i trädgården.

vattenkannspridare

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss beskåda lite närmre på det där med att riva mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter grundligt i gräsmattan

Mossan sitter rentav inte så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej oroa sig för att mossrivare skulle röja gräset tillsammans med mossan. Men det ser ju ej så fint ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligt naket och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flertal som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att det här är den bästa mossbekämpning som finns. Läs mer här mossa gräsmatta.

Bättre sätt att förinta mossan på

Det finns andra sätt att ta bort mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att tillintetgöra mossan. Detta kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att bruka järnsulfat mot mossan ska emellertid tänka på att man också tvingas gödsla för att erhålla bästa resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan fort kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns likaså en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Fort samt jätteenkelt, funkar likaså med Fulstopp.

Välj en procedur som medför ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att avverka mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man fundera på att alltid jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att giva en förtjusande gräsmatta. Man måste göra lite mer än ta bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver likaså vara tjockt. Detta åstadkommer man genom att gödsla, så mer gräs, samt naturligtvis också genom att få bort ogräs.

Om du ser på en procedur för att få bort mossan i trädgården samt inser att den har flera olika punkter som förvisso kräver mer jobb men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du antagligen hittat rätt

Var efteråt enträgen och vik inte från metoden! Det här är ett misstag som flera gör för att efteråt klaga på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du eventuellt har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en situation där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Med tanke på det här så kan det vara förståndigt att röja i kombination med järnsulfat och med andra viktiga knep för att göra gräset oattraktivt för mossan.