Bli av med dyster mossa I gräsmattan

Mossa i gräsmattan vad göra och vad inte göra för att bli av med eländet?

Då man är på jakt efter den perfekta gräsmattan så kan det vara så att man har drömmar om något som aldrig kommer att bli till sanning. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man undfly?

köpa järnsulfatspridare för vattenkanna

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en sådan green i trädgården inte vore så befängt så ska du känna till att du tvingas röja rubbet och betala en rikedom för en väl utvald grässort för att få samma effekt hemma. Det är det näppeligen värt då man kan inhandla järnsulfat samt med järnsulfat och vatten faktiskt kan få en förtjusande grön färg och ett gräs som känns mysigt att gå samt stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra för att få den här effekten? Låt oss se på några vanliga alternativ…

Järnsulfat samt vatten för att tillintetgöra den avskyvärda mossan

Börja med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som bevisligen funkar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper även gräset att se grönare ut. Vårda en gång på våren, samt en gång på hösten för att få fin effekt.

För bra spridning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten samt järnvitriol på ett smidigt sätt. Eller blanda själv, 288 gram järnvitriol och vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med professionell mossrivning

Om man ska förtälja sådant som man kanske borde kringgå så är mossrivning ett fint exempel. Det här är något som tar tid och kraft och som många gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. För den skull skall man hela tiden vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Om du anser att det blir fint med rivning och möjligtvis planerar att lägga på väl om jord samt nya frön så kanske det här kan vara ett bra alternativ men betänk det minutiöst innan du köper en riv och drar igång arbetet.

Bearbeta med järnsulfat samt vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Ifall du vill införskaffa järnsulfat och behandla gräset med medlet så kan du tajma detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset gillar näringsrik jord. Du kan också lägga på mer jord samt sprida nya gräsfrön därför att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du rätt pH för en ideal gräsmatta.

Ifall du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan kombinera järnsulfatet med allting från mossrivning till olika bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Läs mer här mossa i gräsmattan vad göra.

Det allra viktigaste är att du har en plan och att du följer den. Om du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma efteråt och hävda att den här metoden icke funkar. Man tvingas ha tålamod och ge gräset en chans före man anser att det inte finns någon väg till den perfekta gräsmattan.