Bättre vin med garvsyra och tannin

Numera så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har rätt så lite med shower att göra. Visst, den innehåller flera tanniner som är en väldigt viktig del i vin som självfallet ofta serveras i underhållningssammanhang.

tanniner

Den goda smaken i vinet och den sträva smaken i omogen frukt

Ifall du tar ett bett i en omogen frukt så får du en sträv smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i olika frukter som sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor och skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som åstadkommer att smaken blir mer häftig samt hett sammandragande. När du dricker ett bra rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns även i whisky och cognac och kommer då från ekfaten eller tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är också en del av kaffe och te men icke dominerande

Den garvsyra kaffe består av är ej dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ned surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är relevant att inse att te inte har garvsyra som är fallet i kaffe. Det är inte detsamma ehuru man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en kopp te.

Gör ditt eget rödvin med bättre och fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det betydelsefullt att man får rätt sort. Detta är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är noga med att nyttja sig av korrekt typ av syra därför att erhålla korrekt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan skänka en bättre verkan då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du ofta se en slags sump i botten av flaskan. Klicklänk till mera garvsyra info. Detta beror på tanninerna, men sumpen kommer icke att påverka vinets goda smak och man behöver ju icke dricka den.

Du kan tannin införskaffa i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se samt allt-fraktfritt.se som är lätta att skicka med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är avsevärt nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit väldigt populära på grund av vi idag vet att de sannerligen är bra för vår välbefinnande. Man har alltså förstått att garvsyra, det vill säga skilda typer av tanniner, kan motverka allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och motverka hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin även kan ha en sårläkande effekt men detta är mindre viktigt för dig som tycker om vin och som möjligen gör ditt eget. Tannin är följaktligen ett mycket relevant ämne som bidrar till livskvalité.