Arbetsplatsen blir mer spännande med hjälp av smaksatt vatten

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten exakt när de vill. Det är en minimal investering som ger friskare samt alertare medarbetare som dessutom orkar prestera mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en väldigt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet ständig påfyllning. Vi ska inta åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på övrigt sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress gör också att vi måste inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker såsom te och kaffe är vätskedrivande vilket också gör att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten endast för att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och sömnig och försämrar ens förmåga att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det resultera i huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter bara några dagar utan vatten blir hälsotillståndet enormt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

smaksatt mineralvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare och smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar hela tiden via svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att tillhandahålla sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis också en kolsyrekran för alla de som uppskattar bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor på samma gång som man friskar upp sig med en aning vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker eller sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i utbudet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna särskilt därför att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom åt en mindre plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras i enlighet med anvisningarna.