Är det säkert att använda natriumbensoat som konserveringsmedel i mat?

Då man lagar sylt hemma så kan det vara förståndigt att använda sig av någon form av konserveringsmedel. I varje fall om man vill att sylten ska hålla lite längre. Man kan natriumbensoat köpa i vanliga butiker samt online och det här konserveringsmedlet har nummer E 211.

Natriumbensoatet är i praktiken det natriumsalt som man får från bensoesyra och det finns naturligt i rönnbär såväl som i lingon. Med det natriumbensoat pris som du finner online avslöjar att du näppeligen får en produkt som kommer från en naturlig källa. Idag utvinner man ämnet på industriell väg men det rör sig om precis samma ämne som det som finns i det gröna.

natriumbensoat

Anledningen till att man kom fram till hur gott detta ämnet är på att konservera mat var just att man observerade hur länge lingon höll sig. Man förstod att de innehöll något som gjorde skillnaden och då man kunde lokalisera ämnet så var det enbart naturligt att börja använda sig av det för skilda typer av matprodukter som behöver bestå lite längre.

Är natriumbensoat en pålitlig produkt för matlagning?

Det är viktigt att införskaffa en produkt som är livsmedelsgodkänd. Då är den bra.

För att natriumbensoat skall fungera tvingas produkten som skyddas vara syrlig (ha lågt pH). Det har saft och sylt jämt för de består av naturlig fruktsyra. 1 gram syra per liter/kg räcker mer än väl för lågt pH.

Betydelsefullt med bra hygien och bra produkter i köket

Något som kan vara bra mycket farligare är att laga mat med usel hygien. Detta är vanligare än vad man tror och samtliga som använder disktrasa och skärbräda ska veta att det här är produkter som kan ha mer bakterier samt hälsovådliga ämnen än en ordinär toalett har.

När du vill använda dig av natriumbensoat för att bevara sylt så är det även viktigt att du använder dig av en bra produkt som icke har gått ut eller på något sätt skadats. Chansa ej på att det där med bäst-före-datum är överdrivet.

Kom ihåg att även vanligt kranvatten i alltför höga doser kan vara cancerframkallande så betänk hur du lagar mat samt hur ditt kök ser ut. Det är troligen mycket viktigare att du gör rent trasan på rätt sätt och väljer en bättre skärbräda än att du utesluter konserveringsmedel från sylt och saft. Mer info

Du behöver nämligen inte oroa dig och tänka på vilka andra produkter som du kan använda dig av som konserveringsmedel för natriumbensoatet är säkert då man använder det på korrekt sätt i ett fräscht kök.