Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att dosera med kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

sodavatten

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades etablera bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vanvett.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som oftast ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är oerhört utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir grumlig. Att inta Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är enormt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt samt oljor som smakar precis som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket personer med utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man testa att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en solklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar enastående som smakförstärkare i allting från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt sortiment, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är enkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man personligen avgöra ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i butik idag är enormt populärt, men Strand menar att valmöjligheten ännu är oerhört snäv. Allt detta kolsyrade vatten är väldigt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt pålitlig och skiljer sig ganska radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.