50 liter vatten med en enda kolsyrepatron

En kolsyrepatron är väsentlig för att kunna kolsyra sitt eget vatten med hjälp av en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer vanligtvis 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ca 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att lägga pengar på en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta ut sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskeblaskvichyvattenmineralvatten

Idag finns det mängder av diverse kolsyremaskiner i handeln och med dem följer ständigt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de dominerande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris och kvalitet. Över lag sett säger man att Sodastream åstadkommer snäppet bättre maskiner medan Aga gör bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att tillverka kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en sensation. Tvärt ville samtliga ha en egen kolsyremaskin för att producera sitt eget mineralvatten och sin egen läsk. På 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är omfattande. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub på slutet av 90-talet, är ännu marknadens flaggskepp och gör bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att införskaffa en sodastreamer, men det är framför allt en skojig grej att syssla med. Man kan smaksätta sitt vatten tillsammans med allt från svagare bordsvattenaromer alternativt regelrätta läskessenser och det finns idag några företag som har specialiserat sig på precis vattenaromer.

Aga samt Sodastream har så klart egna sortiment av smaker, de innehåller ofta både sötningsmedel och socker, men finns i relativt många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och gör goda aromer helt utan vare sig konserveringsmedel, socker alternativt sötningsmedel och lämpar sig för de som vill kringgå ohälsosamma tillsatser, men på samma gång vill att vattnet ska äga smak.

En kolsyremaskin är oproblematisk att både använda och hålla efter och de moderna varianterna tar enormt lite plats.

Även i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en sorts kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Sedan har man kolsyrat vatten direkt ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men eftersom en carbonator inte ger lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett fint sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx samt Sodastream.