1998 gick Soda Club och Soda Stream ihop

Soda Club är ett företag som tillverkar kolsyremaskiner och i Sverige är mer välkänt som Soda Stream. Soda Club och Soda Stream var från början två olika, konkurrerande producenter av kolsyremaskiner, men som slog sig samman till en ledande producent år 1998. I vissa länder går företaget under Soda Club, som är den egentliga ägaren, och i andra, som Sverige, under det gamla namnet Soda Stream.

Soda Club bildades i Israel så sent som 1991 och köpte upp gamla, framgångsrika Soda Stream år 1998. Med hjälp av Soda Streams paradnamn och gamla anor i kombination med Soda Clubs nytänk blev intresset för kolsyremaskiner sakta men säkert återupplivat.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

Det förekommer idag två dominerande företag som tillverkar kolsyremaskiner, det är Soda Club / Soda Stream och Wassermaxx från AGA. Båda företagen gör förhållandevis likvärdiga produkter, men Soda Stream stå kvar i täten, möjligen p g a att det är både välkänt samt bär på skön nostalgi.

Soda Stream var det första företaget som producerade kolsyremaskiner för hemmabruk och har existerat i över hundra år. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk gick under namnet «Apparatus for aerating liquids» och tillverkades av engelsmannen Guy Gilbey år 1903. Dessa maskiner producerades åt hem i överklassen och bl a kungahuset.

Kommersiellt engagemang för sodastreamers (som har blivit ett vanligt samlingsnamn för kolsyremaskiner av olika märken) började på 50-talet, men det dröjde till 70-talet innan allmänheten fick ett upp ett redigt intresse. Under 80-talet hade samtliga hippa hem en egen kolsyremaskin, men efter den största hajpen svalnade intresset sedan under 90-talet. Det var under just 90-talet som stora genombrott gjordes, Soda Stream köptes upp av israeliska Soda Club samt flera nya maskiner och smaker gjorde sitt intåg under början av 2000-talet.

Intresset för att kolsyra sina egna drycker och åstadkomma sin egen Club Soda är ånyo stort och idag säljs sodastreamers som aldrig tidigare. Det är härligt att slippa släpa med sig litervis med mineralvatten från affären och det är underhållande att själv prova fram nya läsksmaker samt fastställa kolsyremängd.

En maskin från Soda Club / Soda Stream kostar idag mellan 600-2000 kronor. Priset beror ofta på hur mycket design man vill ha på sin maskin. En Soda Stream Penguin kostar ca 1800 kronor och har stilren design som för tankarna till en pingvin när den är stängd. Det är också den enda sodastreamern som har glasflaskor till den färdiga drycken (andra har plast alternativt metall). På andra sidan skalan hittar man Soda Stream Jet för omkring 600 kronor. Den har enklare design och PET-flaskorna är gjorda i plast.

Oavsett vilken sodastreamer man köper idag så är alla nätta och tar liten utrymme på diskbänken. De drivs av samma kolsyrepatroner som ger kolsyra åt upp till 60 liter vatten och har allihopa möjlighet att kolsyra annorlunda mycket efter användarens humör.

När det kommer till kolsyrepatroner så är det samma affärsverksamhet som leder den marknaden som för själva kolsyremaskinerna – Soda Club / Soda Stream, samt Wassermaxx från AGA. Medan Soda Club / Soda Stream är kända för att producera ordentligt bra sodastreamers så har AGA blivit specialister på just kolsyra.